Hormonen in balans

Hoe krijg je je hormonen in balans?

 

Wist je dat je hormonen verantwoordelijk zijn voor heel veel processen in je lichaam? En dat je met de juiste voeding heel gemakkelijk je hormonen in balans kunt krijgen? Als therapeut orthomoleculair in Amsterdam werk ik veel met mensen die last hebben van de gevolgen van een verstoorde hormoonhuishouding. Dit kan resulteren in verschillende klachten, zoals vermoeidheid, slecht slapen, depressieve gevoelens en hoofdpijn. Je hormonen in balans brengen is dan verstandig, en dit kun je doen door middel van een uitgebalanceerd voedingspatroon en goed gekozen suppletie. Weet je niet goed hoe dat eruitziet? Dan kan ik je als therapeut orthomoleculair helpen.

Hormoonproblemen bij vrouwen

Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met hormoon gerelateerde klachten, welke vaak veroorzaakt worden door oestrogeendominantie. Ze krijgen pijnlijke borsten, een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen of houden vocht vast. Ook zijn er veel vrouwen die zich onnodig vaak moe voelen en hoofdpijn hebben. In al deze gevallen is het verstandig om met behulp van een gebalanceerd voedingspatroon je hormonen in balans te brengen. Ik kan je daar als therapeut orthomoleculair bij helpen. Aan de hand van een uitgebreide anamnese en diverse onderzoeken stel ik een voedings- en suppletieadvies op, waarmee je jouw hormonen in balans krijgt. Je voelt je daardoor al snel energieker, meer ontspannen en over het algemeen meer in balans.


Hormoonproblemen bij mannen

Niet alleen vrouwen kunnen last krijgen van hormoon gerelateerde klachten, maar ook mannen. Hun klachtenpatroon ziet er weliswaar wat anders uit, maar is tevens een gevolg van een disbalans in de hormonen. Ze krijgen bijvoorbeeld last van erectieproblemen, nachtelijk zweten, haaruitval en overgewicht (vooral buikomvang). Net als vrouwen merken ze het bovendien aan angstige of depressieve gevoelens en een algeheel tekort aan energie en concentratievermogen. Deze klachten kunnen flink verminderen of verdwijnen door het juiste voedingspatroon en suppletie.

De rol van stress voor je hormonen

Bij zowel mannen als vrouwen kan stress een grote rol spelen bij het uit balans raken van je hormoonstelsel. Een verhoogde cortisolwaarde kan namelijk je immuunsysteem ondermijnen en de schildklierfunctie verminderen, met alle gevolgen van dien. Het is dus zeer belangrijk dat als je je hormonen in balans wilt brengen, je stress zoveel mogelijk mijdt. In combinatie met een gebalanceerd voedingspatroon en eventuele suppletie kun je snelle resultaten verwachten, maar het belangrijkste is dat je dit volhoudt. Je mag van mijn adviezen rondom voeding orthomoleculair in Amsterdam een nieuwe gewoonte maken, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Dit betekent niet dat je niet meer mag genieten van eten, integendeel. Het betekent wel dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft, je jezelf beter leert voelen en op een gezondere manier leert genieten van het leven.